menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wsypujemy cukier do rozgrzanego rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby cukier się zanadto nie przypalił. Dolewamy 2-3 łyżki wody i mieszając, czekamy, aż powstanie jasnobrązowy karmel. Odstawiamy do przestudzenia. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, wlewamy wszystko do karmelu i razem mieszamy. Żółtka ubijamy w rondelku, a gdy powstanie puszysty krem, dolewamy mleko z karmelem i ciągle ubijając gotujemy razem na małym ogniu, aż do zgęstnienia.

ocena:

Sos karmelowy

składniki

  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wsypujemy cukier do rozgrzanego rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby cukier się zanadto nie przypalił. Dolewamy 2-3 łyżki wody i mieszając, czekamy, aż powstanie jasnobrązowy karmel. Odstawiamy do przestudzenia. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, wlewamy wszystko do karmelu i razem mieszamy. Żółtka ubijamy w rondelku, a gdy powstanie puszysty krem, dolewamy mleko z karmelem i ciągle ubijając gotujemy razem na małym ogniu, aż do zgęstnienia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję