X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy ciepłe

Sos karmelowy

Składniki

  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Wsypujemy cukier do rozgrzanego rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby cukier się zanadto nie przypalił. Dolewamy 2-3 łyżki wody i mieszając, czekamy, aż powstanie jasnobrązowy karmel. Odstawiamy do przestudzenia. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, wlewamy wszystko do karmelu i razem mieszamy. Żółtka ubijamy w rondelku, a gdy powstanie puszysty krem, dolewamy mleko z karmelem i ciągle ubijając gotujemy razem na małym ogniu, aż do zgęstnienia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również