menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, następnie utarty parmezan. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i pozostałe masło. Ten sos jest używany głównie do zapiekanek. W naszej polskiej kuchni polecam zamiast utartego parmezanu, któryś ze znakomitych, ostrych polskich serów, np.:oscypek.

ocena:

Sos Mornay

składniki

  • 30 g mąki
  • 70 g masła
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 50 g parmezanu lub oscypka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, następnie utarty parmezan. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i pozostałe masło. Ten sos jest używany głównie do zapiekanek. W naszej polskiej kuchni polecam zamiast utartego parmezanu, któryś ze znakomitych, ostrych polskich serów, np.:oscypek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję