X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy zimne

Sos Alioli: Tradycyjny Przepis z Czosnkiem i Oliwą

Sos alioli to klasyk hiszpańskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma potrawami, dodając im wyjątkowego aromatu i pikantnego smaku. Prosty w przygotowaniu, ale bogaty w smak, ten sos będzie z pewnością doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. Oto jak szybko i łatwo przygotować sos alioli w domu.

SOS ALIOLI: Tradycyjny Przepis z Czosnkiem i Oliwą

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek (ilość w opisie przygotowania)
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W moździerzu zacznij ucierać sól z czosnkiem, aż uzyskasz gładką pastę. Kiedy czosnek zamieni się w pastę, zacznij dodawać oliwę z oliwek wąskim strumieniem, cały czas ucierając. Następnie kontynuuj ucieranie, aż czosnek wchłonie odpowiednią ilość oliwy i sos osiągnie konsystencję podobną do majonezu.

Krok 2:

Gotowy sos alioli możesz podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce do późniejszego użycia.

Sos alioli to niezastąpiony dodatek do wielu dań, który sprawia, że każde danie nabiera charakteru i głębi smaku. Znakomicie sprawdza się do owoców morza. Prosty w przygotowaniu, ale bogaty w smak, ten sos z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Gotowy w zaledwie kilka minut, zachęcam wszystkich do wypróbowania tego tradycyjnego przepisu w domowym zaciszu. Smacznego!

Podsumowując mam nadzieję, że sos wyszedł obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Sos swietnie pasuje do tych przepisów >> Pieczone jesienne warzywa <<>> Krewetki w tempurze <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również