menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki oczyszczamy, płuczemy, kroimy w plasterki i dusimy na łyżce masła. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Mąkę prażymy na rumiano na suchej patelni, dodajemy masło, cały czas mieszając dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i tworzymy sos podstawowy, dolewamy do niego wino, przyprawy oraz uduszone pieczarki z koncentratem. Dokładnie mieszamy. Gotujemy 5 minut i podajemy.

ocena:

Sos Perigueux

składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru ciemnego
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 80 ml wina słodkiego typu: malaga, madera, tokaj
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 dodatkowa łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki oczyszczamy, płuczemy, kroimy w plasterki i dusimy na łyżce masła. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Mąkę prażymy na rumiano na suchej patelni, dodajemy masło, cały czas mieszając dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i tworzymy sos podstawowy, dolewamy do niego wino, przyprawy oraz uduszone pieczarki z koncentratem. Dokładnie mieszamy. Gotujemy 5 minut i podajemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję