menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki i rodzynki płuczemy i osączamy. Śliwki kroimy w paseczki. Mąkę zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy masło, mieszamy i dolewamy jednym płynnym ruchem wywar, nadal intensywnie mieszamy. Dodajemy śliwki, rodzynki, sok z cytryny, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, piernik, przyprawy i miód. Gotujemy przez 20 minut, cały czas mieszając. Po 20 minutach dolewamy wino, dodajemy karmel i płatki migdałowe, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.

ocena:

Sos polski szary 2

składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru jasnego
  • po 50 g bakalii: rodzynek, śliwek suszonych bez pestek, migdałów w płatkach, piernika
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka karmelu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek liścia laurowego, 4 ziarna pieprzu, po 2 goździki i ziarna ziela angielskiego
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki i rodzynki płuczemy i osączamy. Śliwki kroimy w paseczki. Mąkę zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy masło, mieszamy i dolewamy jednym płynnym ruchem wywar, nadal intensywnie mieszamy. Dodajemy śliwki, rodzynki, sok z cytryny, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, piernik, przyprawy i miód. Gotujemy przez 20 minut, cały czas mieszając. Po 20 minutach dolewamy wino, dodajemy karmel i płatki migdałowe, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję