Przepis
SosySosy ciepłe
Sos polski szary 2
Składniki
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 400 ml wywaru jasnego
- po 50 g bakalii: rodzynek, śliwek suszonych bez pestek, migdałów w płatkach, piernika
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka karmelu
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- kawałek liścia laurowego, 4 ziarna pieprzu, po 2 goździki i ziarna ziela angielskiego
- sól
Sposób przygotowania
Śliwki i rodzynki płuczemy i osączamy. Śliwki kroimy w paseczki. Mąkę zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy masło, mieszamy i dolewamy jednym płynnym ruchem wywar, nadal intensywnie mieszamy. Dodajemy śliwki, rodzynki, sok z cytryny, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, piernik, przyprawy i miód. Gotujemy przez 20 minut, cały czas mieszając. Po 20 minutach dolewamy wino, dodajemy karmel i płatki migdałowe, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.