menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce szorujemy szczoteczką. Przy pomocy kostek cukru ocieramy skórkę z połowy cytryny i pomarańczy (razem: 3-5 kostek). Poza tym z wszystkich cytrusów wyciskamy sok. Wlewamy sok do rondelka, dolewamy wino i wrzucamy cukier. Zagotowujemy. Osobno ucieramy żółtka z miodem, dodajemy je do wina z sokiem i podgrzewamy stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu ponczowego możemy dodać 20 ml rumu lub araku.

ocena:

Sos ponczowy

składniki

  • 125 ml białego wina
  • 200 g pomarańczy
  • pół cytryny
  • kilka kostek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka miodu
  • ew. 20 ml rumu lub araku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce szorujemy szczoteczką. Przy pomocy kostek cukru ocieramy skórkę z połowy cytryny i pomarańczy (razem: 3-5 kostek). Poza tym z wszystkich cytrusów wyciskamy sok. Wlewamy sok do rondelka, dolewamy wino i wrzucamy cukier. Zagotowujemy. Osobno ucieramy żółtka z miodem, dodajemy je do wina z sokiem i podgrzewamy stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu ponczowego możemy dodać 20 ml rumu lub araku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję