X

Czego szukasz?

Przepis
Słodkości

Sos ponczowy

Składniki

  • 125 ml białego wina
  • 200 g pomarańczy
  • pół cytryny
  • kilka kostek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka miodu
  • ew. 20 ml rumu lub araku

Sposób przygotowania

Owoce szorujemy szczoteczką. Przy pomocy kostek cukru ocieramy skórkę z połowy cytryny i pomarańczy (razem: 3-5 kostek). Poza tym z wszystkich cytrusów wyciskamy sok. Wlewamy sok do rondelka, dolewamy wino i wrzucamy cukier. Zagotowujemy. Osobno ucieramy żółtka z miodem, dodajemy je do wina z sokiem i podgrzewamy stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu ponczowego możemy dodać 20 ml rumu lub araku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również