menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebule myjemy, pieczemy w piekarniku, lub kroimy i dusimy na maśle, studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy. Robimy białą zasmażką. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy jednym, płynnym ruchem mleko, lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy do sosu zmiksowaną cebulę, gotujemy jeszcze ok. 10 minut, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia dolewamy śmietanę i mieszamy.

ocena:

Sos Soubise

składniki

  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 400 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2-3 cebule
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cukier, sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebule myjemy, pieczemy w piekarniku, lub kroimy i dusimy na maśle, studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy. Robimy białą zasmażką. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy jednym, płynnym ruchem mleko, lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy do sosu zmiksowaną cebulę, gotujemy jeszcze ok. 10 minut, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia dolewamy śmietanę i mieszamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję