poziom skomplikowania:
Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Ocieramy skórkę z cytryny. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, gotujemy go jeszcze 15 minut. Pod koniec (po 10 minutach) dodajemy utarty chrzan, pomidory, śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, łyżką soku cytrynowego, skórka otartą z cytryny i dosypujemy natkę pietruszki. Mieszamy i serwujemy.
Sos staropolski
składniki
poziom skomplikowania:
Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Ocieramy skórkę z cytryny. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, gotujemy go jeszcze 15 minut. Pod koniec (po 10 minutach) dodajemy utarty chrzan, pomidory, śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, łyżką soku cytrynowego, skórka otartą z cytryny i dosypujemy natkę pietruszki. Mieszamy i serwujemy.