menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podgrzewamy wino z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy skórkę z cytryny. Najpierw do rondelka z żółtkami dolewamy trochę gorącego wina i ubijamy. Następnie wstawiamy rondelek z resztą wina do garnka z gorącą wodą, i wlewamy do niego krem z żółtek. Od razu sos ubijamy. Ubijanie trwa tak długo dopóki sos nie zgęstnieje, potem wyjmujemy rondelek. Najlepiej polewać desery sosem póki jest gorący.

ocena:

Sos szodonowy

składniki

  • 250 ml białego wytrawnego lub półsłodkiego wina
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • ew. skórka otarta z połowy cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podgrzewamy wino z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy skórkę z cytryny. Najpierw do rondelka z żółtkami dolewamy trochę gorącego wina i ubijamy. Następnie wstawiamy rondelek z resztą wina do garnka z gorącą wodą, i wlewamy do niego krem z żółtek. Od razu sos ubijamy. Ubijanie trwa tak długo dopóki sos nie zgęstnieje, potem wyjmujemy rondelek. Najlepiej polewać desery sosem póki jest gorący.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję