menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej oliwę na małym gazie. Dodaj posiekany drobno czosnek. Kiedy zacznie się smażyć wrzuć opłukany i osuszony szpinak. Poczekaj chwilę i przemieszaj. Żółtko wymieszaj ze śmietaną w misce. Do tego czasu szpinak puści wodę, którą drobnym strumieniem przelej do śmietany, cały czas mieszając. Tak zahartowana śmietana nie zważy się a żółtko nie zetnie. Wlej mieszaninę do szpinaku cały czas mieszając i redukuj do konsystencji sosu.

ocena:

Sos szpinakowy

składniki

  • 250 g szpinaku świeżego lub 300g mrożonego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. pomidor pokrojony w kostkę do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej oliwę na małym gazie. Dodaj posiekany drobno czosnek. Kiedy zacznie się smażyć wrzuć opłukany i osuszony szpinak. Poczekaj chwilę i przemieszaj. Żółtko wymieszaj ze śmietaną w misce. Do tego czasu szpinak puści wodę, którą drobnym strumieniem przelej do śmietany, cały czas mieszając. Tak zahartowana śmietana nie zważy się a żółtko nie zetnie. Wlej mieszaninę do szpinaku cały czas mieszając i redukuj do konsystencji sosu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję