menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Majeranek, tymianek, łodyżki estragonu i trybuli (listki odłożyć), włożyć do moździerza, dodać posiekane szalotki, szczyptę pieprzu i utrzeć na jednolitą masę. W rondelku zagotować rosół, dodać utartą masę ziołową i gotować na małym ogniu 5 min. Na patelence rozgrzać olej i rozprowadzić w nim mąkę tak aby powstał gładki sos. Cienką strużką wlewać rosół ziołowy i stale ukręcać aby nie powstały grudki. Gdy masa będzie gładka, zdjąć z ognia, dodać posiekane listki estragonu i trybuli, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Podawać gorący do kurczaka i cielęciny.

ocena:

Sos z wielu ziół

składniki

  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • garść świeżej trybuli
  • 2 gałązki estragonu
  • 2 szalotki
  • biały pieprz
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sok z niewielkiej cytryny
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Majeranek, tymianek, łodyżki estragonu i trybuli (listki odłożyć), włożyć do moździerza, dodać posiekane szalotki, szczyptę pieprzu i utrzeć na jednolitą masę. W rondelku zagotować rosół, dodać utartą masę ziołową i gotować na małym ogniu 5 min. Na patelence rozgrzać olej i rozprowadzić w nim mąkę tak aby powstał gładki sos. Cienką strużką wlewać rosół ziołowy i stale ukręcać aby nie powstały grudki. Gdy masa będzie gładka, zdjąć z ognia, dodać posiekane listki estragonu i trybuli, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Podawać gorący do kurczaka i cielęciny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję