menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj do momentu kiedy będzie al dente, około 3-4 minuty. Odcedź pozostawiając ½ szklanki wody z gotowania.        

 

Przygotowanie sosu zacznij w momencie kiedy wrzucisz spaghetti do wrzątku. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Dodaj posiekany w cienkie płatki czosnek, smaż na średnim ogniu aż zrobi się lekko złoty. Zdejmij z palnika wsyp ½ łyżeczki soli, dodaj płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Połącz makaron z pozostałą oliwą, sosem z patelni, wodą z gotowania, ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.

 

Podawaj niezwłocznie z parmezanem.

ocena:

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

składniki

  • 300 g świeżego makaronu spaghetti
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chilli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj do momentu kiedy będzie al dente, około 3-4 minuty. Odcedź pozostawiając ½ szklanki wody z gotowania.        

 

Przygotowanie sosu zacznij w momencie kiedy wrzucisz spaghetti do wrzątku. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Dodaj posiekany w cienkie płatki czosnek, smaż na średnim ogniu aż zrobi się lekko złoty. Zdejmij z palnika wsyp ½ łyżeczki soli, dodaj płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Połącz makaron z pozostałą oliwą, sosem z patelni, wodą z gotowania, ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.

 

Podawaj niezwłocznie z parmezanem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję