menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Bakłażany kroimy w grube plastry, solimy i odstawiamy na 30 minut by puściły gorzki sok. Po tym czasie bakłażany wycieramy i smażymy na oleju. Odsączamy z tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy pomidory i suszone przyprawy (przyprawy świeże dodajemy na końcu), dusimy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy bakłażany, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i serwujemy.

ocena:

Spaghetti z bakłażanem

składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1-2 bakłażany
  • 4 obrane ze skórki pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • świeża bazylia lub oregano (ew. zioła suszone)
  • 50 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Bakłażany kroimy w grube plastry, solimy i odstawiamy na 30 minut by puściły gorzki sok. Po tym czasie bakłażany wycieramy i smażymy na oleju. Odsączamy z tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy pomidory i suszone przyprawy (przyprawy świeże dodajemy na końcu), dusimy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy bakłażany, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i serwujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję