X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaron

Spaghetti z sosem bolognese Macieja Kuronia

Składniki

-500 g makaronu spaghetti
-1 łyżka oliwy
-sól
Sos bolognese:
-500 g mielonej, chudej wołowiny
-100 g startego parmezanu
-300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)
-50 g oleju lub oliwy
-4 ząbki czosnku
-2 cebule
-posiekane świeże  lub suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
-sól, pieprz

Sposób przygotowania

Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek i cebulę Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy. Na koniec dodajemy pomidory i część przypraw (jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie). Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy dodają od razu parmezan, ja wolę posypać gorący sos na talerzu. Spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Następnie makaron odcedzamy i wykładamy do miski, mieszamy z sosem. Każdy uczestnik biesiady nakłada sobie porcję makaronu i posypuje na talerzu startym parmezanem i świeżymi ziołami. Taki makaron możemy podać także z innymi sosami, np.: z sosem pesto. Wtedy dobrze jest podać osobno cząstkę cytryny, jej sok zaostrzy smak potrawy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również