menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cytryny umyć w gorącej wodzie i w skórkach ugotować na miękko ( aby dały się  bez naciskania nakłuć wykałaczką). Przeciąć na pół, wyjąć pestki i przetrzeć przez sito. Do masy cytrynowej dodawać stopniowo cukier, sól i żółtka ciągle ucierając aż powstanie biała masa. Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać obie zmieszane maki i ostrożnie kręcić w jedną stronę, połączyć z masą cytrynową. Przelać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy i wstawić na godzinę do nagrzanego piekarnika.

ocena:

Staroświecka babka cytrynowa

składniki

  • 2 cytryny
  • szklanka maki pszennej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru
  • 12 jaj
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cytryny umyć w gorącej wodzie i w skórkach ugotować na miękko ( aby dały się  bez naciskania nakłuć wykałaczką). Przeciąć na pół, wyjąć pestki i przetrzeć przez sito. Do masy cytrynowej dodawać stopniowo cukier, sól i żółtka ciągle ucierając aż powstanie biała masa. Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać obie zmieszane maki i ostrożnie kręcić w jedną stronę, połączyć z masą cytrynową. Przelać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy i wstawić na godzinę do nagrzanego piekarnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję