poziom skomplikowania:
Kaszę wsyp do miski i wbij do niej białko z jajka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Ligawę dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie wlej na patelnię brandy dodaj masło i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem 30 minut. Gdy wołowina dochodzi w sosie, wymieszaj kaszę aż stanie się sypka. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kaszę przez 5 minut. Zalej 400 ml wrzątku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka.
Stek z ligawy z kaszą gryczaną Kuroniów
składniki
poziom skomplikowania:
Kaszę wsyp do miski i wbij do niej białko z jajka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Ligawę dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie wlej na patelnię brandy dodaj masło i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem 30 minut. Gdy wołowina dochodzi w sosie, wymieszaj kaszę aż stanie się sypka. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kaszę przez 5 minut. Zalej 400 ml wrzątku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka.