X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Stek z tuńczyka w koperkowo – cytrynowej marynacie

Lubicie tuńczyka? Ja bardzo, ale głównie korzystam z tuńczyka w puszce. Dodaje go do sałatek, sosów do makaronu, czy też past na chleb. Ryba świetnie komponuje sie z różnymi produktami i tworzy fantastyczne dania. Myślę, że większość z Was zna właśnie takiego tuńczyka. Ja dzisiaj przychodzę do Was z z surową wersją. Stek z tuńczyka w koperkowo – cytrynowej marynacie to przepyszne połączenie smaków. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował. 

Stek z tuńczyka w koperkowo – cytrynowej marynacie

Składniki:

  • 4 steki z tuńczyka – każdy po około 150 g
Marynata:
  • pół pęczka koperku
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Piekarnik ustaw na temperaturę 200°C.

Krok 2:

Steki ułóż w naczyniu do zapiekania, następnie pozostaw na 30 min w temperaturze pokojowej.

Krok 3:

Koperek i czosnek drobno posiekaj, a następnie połącz z oliwą, sokiem i skórką z cytryny. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Za pomocą pędzelka natrzyj steki, następnie poczekaj jeszcze 30 minut. Tuńczyka piecz około 10-12 minut w stałej temperaturze 200°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również