menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Olej mieszamy z musztardą i tymiankiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia i zalewamy przygotowaną wcześniej mieszanką, przykrywamy i odstawiamy na 3–24 godziny do lodówki, od czasu do czasu przekładając mięso. Wino wlewamy do ustawionego na ogniu garnka, odparowujemy do połowy. Wlewamy śmietanę i znowu odparowujemy płyn do połowy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy sos łyżką lub trzepaczką aż do rozpuszczenia sera. Steki grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem i pieczonymi ziemniakami.

ocena:

Steki wieprzowe w sosie z rokpolu

składniki

  • 4 steki ze schabu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g rokpolu lub innego sera pleśniowego
  • 250 ml śmietany
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • tymianek, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Olej mieszamy z musztardą i tymiankiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia i zalewamy przygotowaną wcześniej mieszanką, przykrywamy i odstawiamy na 3–24 godziny do lodówki, od czasu do czasu przekładając mięso. Wino wlewamy do ustawionego na ogniu garnka, odparowujemy do połowy. Wlewamy śmietanę i znowu odparowujemy płyn do połowy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy sos łyżką lub trzepaczką aż do rozpuszczenia sera. Steki grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję