menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

 Poprzedniego dnia przygotowujemy mak. Niezależnie od namoczenia, mak należy sparzyć wrzątkiem. Można mak utrzeć w makutrze, ale najlepiej jest go trzykrotnie zemleć. Następnego dnia robimy ciasto. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w  letnim mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklankę mąki zalewamy szklanką wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, gdy ciasto przestygnie dolewamy zaczyn drożdżowy, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie ucieramy kogel mogel z żółtek, cukru oraz cukru waniliowego i topimy w garnuszku masło. Gdy ciasto podrośnie a masło ostygnie łączymy ze sobą wszystkie składniki: ciasto, utarte żółtka, resztę mleka i mąki, a także skórkę pomarańczową lub cytrynową, rodzynki. Długo i starannie wyrabiamy ciasto, pamiętając o tym, że niestety  ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione wtedy, gdy nie przykleja się już do ręki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, żeby rosło. Zmielony mak ucieramy z cukrem, masłem, cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy otarta skórkę cytrynową, rodzynki i ubite na sztywno białka. Masę delikatnie mieszamy. Gdy w międzyczasie ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy. Podwijamy pod spód końce i brzeg i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 – 200ºC przez ok. 45 minut. Po upieczeniu możemy struclę przybrać konfiturą i polać lukrem.

ocena:

Strucla parzona z makiem

składniki

Ciasto

  • 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • bakalie; 50 g rodzynek, skórka pomarańczowa lub cytrynowa- smażona
  • cukier waniliowy

Masa

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 4 białka
  • 100 g masła
  • płaska łyżeczka drożdży
  • otarta skórka cytrynowa
  • cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

 Poprzedniego dnia przygotowujemy mak. Niezależnie od namoczenia, mak należy sparzyć wrzątkiem. Można mak utrzeć w makutrze, ale najlepiej jest go trzykrotnie zemleć. Następnego dnia robimy ciasto. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w  letnim mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklankę mąki zalewamy szklanką wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, gdy ciasto przestygnie dolewamy zaczyn drożdżowy, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie ucieramy kogel mogel z żółtek, cukru oraz cukru waniliowego i topimy w garnuszku masło. Gdy ciasto podrośnie a masło ostygnie łączymy ze sobą wszystkie składniki: ciasto, utarte żółtka, resztę mleka i mąki, a także skórkę pomarańczową lub cytrynową, rodzynki. Długo i starannie wyrabiamy ciasto, pamiętając o tym, że niestety  ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione wtedy, gdy nie przykleja się już do ręki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, żeby rosło. Zmielony mak ucieramy z cukrem, masłem, cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy otarta skórkę cytrynową, rodzynki i ubite na sztywno białka. Masę delikatnie mieszamy. Gdy w międzyczasie ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy. Podwijamy pod spód końce i brzeg i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 – 200ºC przez ok. 45 minut. Po upieczeniu możemy struclę przybrać konfiturą i polać lukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję