menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto: Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy, tak jak na pierogi. Do przesianej mąki dodajemy sól, jajo, ocet i oliwę. Wyrabiamy ciasto dolewając do niego letnią wodę. Wyrabiamy je długo, aż zaczną w nim powstawać pęcherzyki powietrza, powinno być luźniejsze niż ciasto na pierogi. Przykrywamy ciasto na stolnicy ciepłą, najlepiej glinianą miską i przystępujemy do przygotowania nadzienia jabłkowego: jabłka obieramy ze skórki i drobno szatkujemy. Po 30 minutach, gdy ciasto trochę podrośnie kładziemy na stole obrus i posypujemy go mąką. Na środku obrusa kładziemy ciasto i po posmarowaniu go ciepłym masłem zaczynamy ciasto rozciągać, tak długo, aż zajmie prawie cały obrus. Wtedy należy je pozostawić do obeschnięcia. Potem smarujemy je przyrumienioną na maśle tartą bułką, posypujemy cukrem i cynamonem, układamy jabłka wymieszane z rodzynkami i znowu sypiemy cukier i cynamon. Pomagając sobie obrusem staramy się zwinąć ciasto z nadzieniem w wałek. Gotowy strudel układamy na wysmarowanej masłem blasze, polewamy roztopionym masłem i pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180°. W trakcie pieczenia dobrze jest skrapiać strudel masłem lub, gdy się już częściowo wypiecze, podlać go kwaśną śmietaną. Po upieczeniu posypujemy strudel cukrem albo cukrem pudrem.

ocena:

Strudel z jabłkami

składniki

-250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
-100 g masła
-1 jajko
-50 g cukru (najlepiej cukru pudru)
-1 łyżka oliwy, odrobina octu (mała łyżeczka), szczypta soli
Masa jabłkowa
-750 g jabłek
-50 g masła
-ok. 80 g bułki tartej
-rodzynki, cynamon, cukier do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto: Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy, tak jak na pierogi. Do przesianej mąki dodajemy sól, jajo, ocet i oliwę. Wyrabiamy ciasto dolewając do niego letnią wodę. Wyrabiamy je długo, aż zaczną w nim powstawać pęcherzyki powietrza, powinno być luźniejsze niż ciasto na pierogi. Przykrywamy ciasto na stolnicy ciepłą, najlepiej glinianą miską i przystępujemy do przygotowania nadzienia jabłkowego: jabłka obieramy ze skórki i drobno szatkujemy. Po 30 minutach, gdy ciasto trochę podrośnie kładziemy na stole obrus i posypujemy go mąką. Na środku obrusa kładziemy ciasto i po posmarowaniu go ciepłym masłem zaczynamy ciasto rozciągać, tak długo, aż zajmie prawie cały obrus. Wtedy należy je pozostawić do obeschnięcia. Potem smarujemy je przyrumienioną na maśle tartą bułką, posypujemy cukrem i cynamonem, układamy jabłka wymieszane z rodzynkami i znowu sypiemy cukier i cynamon. Pomagając sobie obrusem staramy się zwinąć ciasto z nadzieniem w wałek. Gotowy strudel układamy na wysmarowanej masłem blasze, polewamy roztopionym masłem i pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180°. W trakcie pieczenia dobrze jest skrapiać strudel masłem lub, gdy się już częściowo wypiecze, podlać go kwaśną śmietaną. Po upieczeniu posypujemy strudel cukrem albo cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję