menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajko strusia gotujemy w osolonej wodzie na twardo około 2 godzin. Po wyjęciu i ostudzeniu dzielimy piłką do metalu wzdłuż na pół, uważając, żeby nie uszkodzić skorupy. Delikatnie wyjmujemy żółtko i białko z obu połówek. Dokładnie siekamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorem oraz z tartą bułką. Doprawiamy solą i pieprzem. Połówki skorup od wewnątrz smarujemy masłem. Resztę masła siekamy i dodajemy do farszu. Farsz nakładamy do wysmarowanych skorup. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120ºC. Zapiekamy około 30-40 minut. Podajemy w skorupach na półmiskach.

ocena:

Strusie jajo faszerowane

składniki

  • 1 jajko strusie
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 80 g tartej bułki
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajko strusia gotujemy w osolonej wodzie na twardo około 2 godzin. Po wyjęciu i ostudzeniu dzielimy piłką do metalu wzdłuż na pół, uważając, żeby nie uszkodzić skorupy. Delikatnie wyjmujemy żółtko i białko z obu połówek. Dokładnie siekamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorem oraz z tartą bułką. Doprawiamy solą i pieprzem. Połówki skorup od wewnątrz smarujemy masłem. Resztę masła siekamy i dodajemy do farszu. Farsz nakładamy do wysmarowanych skorup. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120ºC. Zapiekamy około 30-40 minut. Podajemy w skorupach na półmiskach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję