menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Morele myjemy, usuwamy z nich pestki i gotujemy na parze z dodatkiem kilku łyżek wody. Pod koniec gotowania dodajemy 100 g cukru i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a sok odparuje. W osobnym rondelku ucieramy żółtka z resztą cukru i mąką kartoflaną. Gdy utrzemy składniki na puszystą masę wlewamy płynnym ruchem świeżo zagotowane mleko i wstawiamy rondelek do garnka z gorącą wodą. W takiej wodnej kąpieli (dno rondelka nie powinno stykać się z gorącą wodą) ubijamy żółtka z mlekiem, aż do całkowitego zgęstnienia. Wtedy mieszamy masę razem z morelami i przekładamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 200ºC.

ocena:

Suflet morelowy

składniki

  • 500 g moreli
  • 5 żółtek
  • 600 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki lub drobnej tartej bułki
  • 20 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Morele myjemy, usuwamy z nich pestki i gotujemy na parze z dodatkiem kilku łyżek wody. Pod koniec gotowania dodajemy 100 g cukru i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a sok odparuje. W osobnym rondelku ucieramy żółtka z resztą cukru i mąką kartoflaną. Gdy utrzemy składniki na puszystą masę wlewamy płynnym ruchem świeżo zagotowane mleko i wstawiamy rondelek do garnka z gorącą wodą. W takiej wodnej kąpieli (dno rondelka nie powinno stykać się z gorącą wodą) ubijamy żółtka z mlekiem, aż do całkowitego zgęstnienia. Wtedy mieszamy masę razem z morelami i przekładamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 200ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję