menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Morele zalewamy wodą i gotujemy przez pół godziny pod przykryciem. Gdy będą całkiem miękkie przecieramy je przez sito lub miksujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżeczką masła. Ok. 50 g cukru prażymy na patelni, a gdy zacznie brązowieć dolewamy do niego kilka łyżek wody. Tak otrzymanym karmelem polewamy dno naczynia. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania olejek migdałowy oraz dwie łyżki cukru. Mieszamy delikatnie z musem z moreli i przekładamy do brytfanki – powinien sięgać do 2/3 wysokości. Naczynie z sufletem dodatkowo ustawiamy w brytfannie lub formie z gorącą wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180ºC. Po 15 minutach, gdy suflet urośnie zwiększamy temperaturę do 190ºC. Wyjmujemy po 40 minutach. Pozostały cukier (ok. 160 g) ucieramy z masłem na puszysty krem, dodajemy do niego jajko i brandy. Ubijamy w rondelku postawionym w garnek z gorącą wodą, aż sos zgęstnieje. Podajemy suflet z bitą śmietaną i sosem brandy.

ocena:

Suflet z suszonych moreli

składniki

  • 50-70 g suszonych moreli
  • 400 ml wody
  • 4 białka
  • 1 jajko
  • 230 g cukru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 25 ml brandy
  • olejek migdałowy
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Morele zalewamy wodą i gotujemy przez pół godziny pod przykryciem. Gdy będą całkiem miękkie przecieramy je przez sito lub miksujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżeczką masła. Ok. 50 g cukru prażymy na patelni, a gdy zacznie brązowieć dolewamy do niego kilka łyżek wody. Tak otrzymanym karmelem polewamy dno naczynia. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania olejek migdałowy oraz dwie łyżki cukru. Mieszamy delikatnie z musem z moreli i przekładamy do brytfanki – powinien sięgać do 2/3 wysokości. Naczynie z sufletem dodatkowo ustawiamy w brytfannie lub formie z gorącą wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180ºC. Po 15 minutach, gdy suflet urośnie zwiększamy temperaturę do 190ºC. Wyjmujemy po 40 minutach. Pozostały cukier (ok. 160 g) ucieramy z masłem na puszysty krem, dodajemy do niego jajko i brandy. Ubijamy w rondelku postawionym w garnek z gorącą wodą, aż sos zgęstnieje. Podajemy suflet z bitą śmietaną i sosem brandy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję