poziom skomplikowania:
Rybę myjemy, osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy mąką solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażamy rybę z wszystkich stron. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego rybę. Kurki czyścimy, płuczemy, osączamy i smażymy na łyżce masła przez 20 minut, często mieszając. Dodajemy do grzybów śmietanę i wino, mieszamy, zalewamy rybę i zapiekamy w temp. 180ºC przez 15 minut.
Sum (miętus) z kurkami
składniki
poziom skomplikowania:
Rybę myjemy, osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy mąką solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażamy rybę z wszystkich stron. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego rybę. Kurki czyścimy, płuczemy, osączamy i smażymy na łyżce masła przez 20 minut, często mieszając. Dodajemy do grzybów śmietanę i wino, mieszamy, zalewamy rybę i zapiekamy w temp. 180ºC przez 15 minut.