menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Celowo nie precyzuję ilości wszystkich składników, bo wszystko zależy od ilości uczestników kolacji wigilijnej. Do pracy przystępujemy poprzedniego dnia. Moczymy prawdziwki w mleku przez całą noc, a następnego dnia dodajemy do nich jeszcze trochę wody i gotujemy, aż będą miękkie. Wtedy grzyby osączamy, a po ostudzeniu oprószamy solą, pieprzem i mąką. Następnie zanurzamy każdy kapelusik w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smażymy na maśle, aż bułeczka się zarumieni. Oczywiście taki rarytas możemy podawać nie tylko w Wigilię, ale tak naprawdę suszone prawdziwki są dość drogie i jako przystawka podawane są głównie w ten uroczysty wieczór.

ocena:

Suszone prawdziwki smażone

składniki

-przygotowujemy po 2-3 kapelusiki suszonych prawdziwków na osobę
-mleko, w takiej ilości, żeby przykryć wszystkie kapelusiki
-1 jajko
-natka pietruszki
-kilka łyżek mąki
-kilka łyżek drobno startej bułki
-masło
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Celowo nie precyzuję ilości wszystkich składników, bo wszystko zależy od ilości uczestników kolacji wigilijnej. Do pracy przystępujemy poprzedniego dnia. Moczymy prawdziwki w mleku przez całą noc, a następnego dnia dodajemy do nich jeszcze trochę wody i gotujemy, aż będą miękkie. Wtedy grzyby osączamy, a po ostudzeniu oprószamy solą, pieprzem i mąką. Następnie zanurzamy każdy kapelusik w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smażymy na maśle, aż bułeczka się zarumieni. Oczywiście taki rarytas możemy podawać nie tylko w Wigilię, ale tak naprawdę suszone prawdziwki są dość drogie i jako przystawka podawane są głównie w ten uroczysty wieczór.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję