X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Syrop malinowy lub truskawkowy

Składniki

  • 2 kg owoców
  • 700-800 g cukru

Sposób przygotowania

Owoce przebieramy, oczyszczamy z szypułek i wyciskamy z nich w sokowirówce lub pod prasą - sok. Sok mieszamy z cukrem i podgrzewamy. Po 30 minutach gotowania usuwamy z wierzchu pianę, napełniamy sokiem słoiki lub butelki, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 90ºC. Najprostszą metodą uzyskania smacznego soku jest zasypanie w dużym, szklanym naczyniu świeżych owoców cukrem i postawienie naczynia w słonecznym miejscu. Gdy owoce puszczą sok, to możemy go przegotować

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również