menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Syrop z czarnego bzu jest jednym z podstawowych środków stosowanych jako antidotum na przeziębienia, podobnie jak sok malinowy, czy herbatka lipowa. Ma bowiem właściwości rozgrzewające. Kwiaty zrywamy oczywiście w okresie kwitnienia czarnego bzu i w słoneczny, pogodny dzień, gdy kwiaty pachną najintensywniej. Oczyszczamy je, płuczemy i osączamy. Osuszamy na sicie lub papierowym ręczniku. W rondlu podgrzewamy na małym ogniu cukier z woda, aż powstanie syrop. Dodajemy do niego sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Do ostudzonego syropu wrzucamy kwiaty czarnego bzu i odstawiamy na 24 godziny. Następnie kwiaty wyjmujemy, a syrop przecedzamy i podgrzewamy. Gdy się zagotuje przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.

ocena:

Syrop z czarnego bzu

składniki

  • 30 kwiatów czarnego bzu
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Syrop z czarnego bzu jest jednym z podstawowych środków stosowanych jako antidotum na przeziębienia, podobnie jak sok malinowy, czy herbatka lipowa. Ma bowiem właściwości rozgrzewające. Kwiaty zrywamy oczywiście w okresie kwitnienia czarnego bzu i w słoneczny, pogodny dzień, gdy kwiaty pachną najintensywniej. Oczyszczamy je, płuczemy i osączamy. Osuszamy na sicie lub papierowym ręczniku. W rondlu podgrzewamy na małym ogniu cukier z woda, aż powstanie syrop. Dodajemy do niego sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Do ostudzonego syropu wrzucamy kwiaty czarnego bzu i odstawiamy na 24 godziny. Następnie kwiaty wyjmujemy, a syrop przecedzamy i podgrzewamy. Gdy się zagotuje przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję