menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem i oliwę. Wyrabiamy kruche ciasto i dzielimy na trzy części. Formę lub tortownicę wykładamy 1/3 ciasta. Pozostałe 2/3 dzielimy ponownie na 4 równe części, każdą z nich wałkujemy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, orzechy po sparzeniu obieramy, figi i daktyle cienko kroimy, rodzynki płuczemy i odsączamy. Układamy w formie warstwę jabłek i orzechów włoskich, przykrywamy ją ciastem, następnie warstwę jabłek i fig, znowu przykrywamy ją ciastem, warstwę jabłek i rodzynek, a na końcu warstwę jabłek i daktyli. Każdą warstwę przykrywamy ciastem. Na wierzchu kładziemy połówki moreli i posypujemy grubym cukrem kryształem. Ciasto wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 180– 200° piekarnika.

ocena:

Szarlotka na sposób wschodni

składniki

-450 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
-150 g cukru pudru
-5 żółtek
-150 g oliwy
Nadzienie
-1 kg jabłek
-po 500 g fig, daktyli, orzechów włoskich, moreli
-250 g rodzynek
-125 g cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem i oliwę. Wyrabiamy kruche ciasto i dzielimy na trzy części. Formę lub tortownicę wykładamy 1/3 ciasta. Pozostałe 2/3 dzielimy ponownie na 4 równe części, każdą z nich wałkujemy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, orzechy po sparzeniu obieramy, figi i daktyle cienko kroimy, rodzynki płuczemy i odsączamy. Układamy w formie warstwę jabłek i orzechów włoskich, przykrywamy ją ciastem, następnie warstwę jabłek i fig, znowu przykrywamy ją ciastem, warstwę jabłek i rodzynek, a na końcu warstwę jabłek i daktyli. Każdą warstwę przykrywamy ciastem. Na wierzchu kładziemy połówki moreli i posypujemy grubym cukrem kryształem. Ciasto wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 180– 200° piekarnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję