menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do rondla i poddusić aż trochę zaczną się rozpadać, posypać cukrem i cynamonem. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, odsączyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, wywałkować okrąg do wielkości formy tortowej, trochę ciasta odłożyć na dekoracyjna kratkę. Na lekko natłuszczona formę położyć okrąg ciasta, brzegi lekko unieść, nałożyć masę jabłkową wymieszaną z rodzynkami, na wierzchu ułożyć kratkę z wałków ciasta, lub po prostu ciasto „poszczypać” na małe kawałeczki. Piec w temperaturze 200ºC 55 min.

ocena:

Szarlotka z Kossakówki

składniki

Ciasto

  • 3 gotowane żółtka
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 40 dag mąki krupczatki
  • 15 dag cukru
  • trochę soli

Pokrywa jabłkowa

  • 75 dag kwaskowatych jabłek (reneta lub antonówka)
  • ¾ szklanki rodzynek
  • łyżka grubego, kryształowego cukru
  • mielony cynamon

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do rondla i poddusić aż trochę zaczną się rozpadać, posypać cukrem i cynamonem. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, odsączyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, wywałkować okrąg do wielkości formy tortowej, trochę ciasta odłożyć na dekoracyjna kratkę. Na lekko natłuszczona formę położyć okrąg ciasta, brzegi lekko unieść, nałożyć masę jabłkową wymieszaną z rodzynkami, na wierzchu ułożyć kratkę z wałków ciasta, lub po prostu ciasto „poszczypać” na małe kawałeczki. Piec w temperaturze 200ºC 55 min.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję