menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy kruche ciasto: przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy zmielone migdały, cukier puder, cukier waniliowy, jako i pokrojone masło. Siekamy wszystkie składniki nożem, na koniec wyrabiamy ciasto rękami. Gotowe, wyrobione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jabłka obieramy, kroimy, polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki soku jabłkowego. Resztę soku gotujemy z cukrem, ew. calvadosem (6 łyżek) i jabłkami. Gdy zacznie się gotować, wlewamy rozrobioną mąkę, zagotowujemy i odstawiamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, bierzemy 2/3 ciasta, wałkujemy i wylepiamy formę razem z brzegami do wysokości 5 cm . Dno nakłuwamy widelcem. Nakładamy masę jabłkową i przykrywamy plackiem z pozostałej części ciasta. Szczelnie sklejamy brzegi. Pieczemy godzinę w temperaturze 200ºC. Po 40 minutach dobrze jest ciasto przykryć np. papierem pergaminowym. Przygotowujemy lukier mieszając białko z cukrem pudrem i 2 łyżkami calvadosu na błyszczącą, gęstą masę. Gdy ciasto ostygnie nakładamy lukier i posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale warte uznania.

ocena:

Szarlotka z lukrem

składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 100 g obranych, mielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek calvadosu
  • 700 ml soku jabłkowego
  • 80 g płatków migdałowych
  • 150 g cukru pudru
  • 1 białko

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy kruche ciasto: przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy zmielone migdały, cukier puder, cukier waniliowy, jako i pokrojone masło. Siekamy wszystkie składniki nożem, na koniec wyrabiamy ciasto rękami. Gotowe, wyrobione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jabłka obieramy, kroimy, polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki soku jabłkowego. Resztę soku gotujemy z cukrem, ew. calvadosem (6 łyżek) i jabłkami. Gdy zacznie się gotować, wlewamy rozrobioną mąkę, zagotowujemy i odstawiamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, bierzemy 2/3 ciasta, wałkujemy i wylepiamy formę razem z brzegami do wysokości 5 cm . Dno nakłuwamy widelcem. Nakładamy masę jabłkową i przykrywamy plackiem z pozostałej części ciasta. Szczelnie sklejamy brzegi. Pieczemy godzinę w temperaturze 200ºC. Po 40 minutach dobrze jest ciasto przykryć np. papierem pergaminowym. Przygotowujemy lukier mieszając białko z cukrem pudrem i 2 łyżkami calvadosu na błyszczącą, gęstą masę. Gdy ciasto ostygnie nakładamy lukier i posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale warte uznania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję