X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grilla

Szaszłyk z indyka z wędzoną słoniną

Szaszłyk z indyka z wędzoną słoniną to fantastyczna propozycja na wiosenne lub letnie grillowanie. Uwielbiam szaszłyki, ale te z dodatkiem słoniny to już mega sztos. Indyk dzięki temu jest soczysty, nadal delikatny i kruchy. 

Szaszłyk z indyka z wędzoną słoniną

Składniki:

  • 500 piersi z indyka
  • 150 g wędzonej paprykowanej słoniny
  • 1 cukinia
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 1 papryka czerwona
Marynata:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól, papryka ostra mielona

Przygotowanie:

Krok 1:

Indyka pokrój w sporą kostkę.

Krok 2:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, następnie zalej nimi mięso. Odstaw na minimum pół godziny, a jeśli masz czas to zostaw je na cały dzień w lodówce, żeby fajnie przeszło przyprawami. 

Krok 3:

W tym czasie przygotuj inne składniki. Słoninę pokrój w cienkie kwadraty, następnie cukinie w plasterki, paprykę w kostkę. Z pieczarek oderwij nóżki.

Krok 4:

Składniki nadziewaj na patyczki szaszłykowe zaczynając i kończąc na mięsie. Gotowe posmaruj pozostałą marynatą z indyka, aby warzywa nabrały smaku.

Krok 5:

Grilluj na rozgrzanych węglach około 12 minut, kilka razy przekładając szaszłyki.

Krok 6:

Podawaj np. z sosem na bazie jogurtu i grillowanymi warzywami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na dania z mięsem znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również