menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy z nich czarną żyłkę i płuczemy w wodzie, osuszamy na papierowym ręczniku. Nadziewamy krewetki na patyczki (wszystkie 4 sztuki) i pędzelkiem smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy, obracając przez 6-10 minut. Przygotowujemy sos. Na połowie masła i łyżeczce oliwy smażymy bardzo drobno posiekany czosnek. Dolewamy brandy. Z resztą masła ucieramy anchois i dodajemy je do sosu. Dolewamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sos wylewamy na ogrzany talerze. Na sosie układamy szaszłyka i dekorujemy gałązkami koperku. Możemy zagryzać moczonymi w sosie grzankami.

ocena:

Szaszłyk z krewetek

składniki

Na jedną osobę:

  • 4 duże krewetki królewskie
  • gałązki świeżego koperku
  • 20 g oliwy
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 filecik anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 20 ml oliwy
  • 20 ml brandy lub koniaku
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy z nich czarną żyłkę i płuczemy w wodzie, osuszamy na papierowym ręczniku. Nadziewamy krewetki na patyczki (wszystkie 4 sztuki) i pędzelkiem smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy, obracając przez 6-10 minut. Przygotowujemy sos. Na połowie masła i łyżeczce oliwy smażymy bardzo drobno posiekany czosnek. Dolewamy brandy. Z resztą masła ucieramy anchois i dodajemy je do sosu. Dolewamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sos wylewamy na ogrzany talerze. Na sosie układamy szaszłyka i dekorujemy gałązkami koperku. Możemy zagryzać moczonymi w sosie grzankami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję