X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy z grilla

Szaszłyki drobiowe ze słoniną

Składniki

  • 1 kg piersi kurczaka lub indyka
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 1 łyżka majeranku i oregano lub tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g słoniny
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pierś kroimy w kostkę o boku 3 cm. Paprykę kroimy w dość duże kawałki, natomiast słoninę w cieniutkie plasterki. Oddzielnie przygotowujemy marynatę, mieszamy: olej majeranek, oregano lub tymianek, posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. W takiej zalewie może ono dojrzewać nawet 48 godzin. Mięso nabijamy na patyki, na zmianę z warzywami, polewamy pozostałą marynatą i opiekamy ze wszystkich stron, aż się równomiernie zrumieną. Nasze szaszłyczki można przygotować zarówno na grillu jak i w piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również