menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przygotuj sos. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ogórka zetrzyj na grubej tarce, lekko posól i zostaw na sicie do odcedzenia. Jogurt połącz z czosnkiem i oliwą, wymieszaj, dodaj odcedzone ogórki i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodaj posiekany drobno koperek. Kurczaka i polędwiczkę pokrój w kostkę 2×2 cm. Zmieszaj składniki marynat i przełóż do nich mięsa. Mięso mielone wymieszaj z białkiem jajka, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, musztardą, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i dokładnie wyrób rękoma. Z masy uformuj małe pulpeciki. Cukinię pokrój w krążki a cebulę przekrój na ćwiartki. Nadziewaj po kolei składniki zaczynając mięsem i kończąc mięsem. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu z wszystkich stron około 10 minut.

ocena:

Szaszłyki rozmaitości

składniki

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 białko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, ostra papryka
Marynata do kurczaka:
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Marynata do Polędwiczki:
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
Sos tzatziki
  • 1 ogórek długi
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przygotuj sos. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ogórka zetrzyj na grubej tarce, lekko posól i zostaw na sicie do odcedzenia. Jogurt połącz z czosnkiem i oliwą, wymieszaj, dodaj odcedzone ogórki i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodaj posiekany drobno koperek. Kurczaka i polędwiczkę pokrój w kostkę 2×2 cm. Zmieszaj składniki marynat i przełóż do nich mięsa. Mięso mielone wymieszaj z białkiem jajka, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, musztardą, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i dokładnie wyrób rękoma. Z masy uformuj małe pulpeciki. Cukinię pokrój w krążki a cebulę przekrój na ćwiartki. Nadziewaj po kolei składniki zaczynając mięsem i kończąc mięsem. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu z wszystkich stron około 10 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję