X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Szaszłyki z nerek wieprzowych

Składniki

  • 200 g nerek wieprzowych na osobę
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 60 g wędzonego tłustego boczku w plasterkach
  • 25 ml madery
  • sól

Sposób przygotowania

Nerki moczymy w wodzie przez około 2 godziny, często zmieniając wodę. Przygotowujemy mieszankę z pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, soli i madery. Nerki osuszamy i kroimy w niewielkie plastry. Obtaczamy w przyprawach, owijamy boczkiem i nadziewamy na igły do szaszłyków. Grillujemy przez 7-8 minut raz obracając. Podobnie możemy przygotować szaszłyki z wątróbki. Wtedy używamy majeranku, cebuli pokrojonej w ćwiartki oraz kwaśnych jabłek. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również