menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nerki moczymy w wodzie przez około 2 godziny, często zmieniając wodę. Przygotowujemy mieszankę z pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, soli i madery. Nerki osuszamy i kroimy w niewielkie plastry. Obtaczamy w przyprawach, owijamy boczkiem i nadziewamy na igły do szaszłyków. Grillujemy przez 7-8 minut raz obracając. Podobnie możemy przygotować szaszłyki z wątróbki. Wtedy używamy majeranku, cebuli pokrojonej w ćwiartki oraz kwaśnych jabłek. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku.

ocena:

Szaszłyki z nerek wieprzowych

składniki

  • 200 g nerek wieprzowych na osobę
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 60 g wędzonego tłustego boczku w plasterkach
  • 25 ml madery
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nerki moczymy w wodzie przez około 2 godziny, często zmieniając wodę. Przygotowujemy mieszankę z pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, soli i madery. Nerki osuszamy i kroimy w niewielkie plastry. Obtaczamy w przyprawach, owijamy boczkiem i nadziewamy na igły do szaszłyków. Grillujemy przez 7-8 minut raz obracając. Podobnie możemy przygotować szaszłyki z wątróbki. Wtedy używamy majeranku, cebuli pokrojonej w ćwiartki oraz kwaśnych jabłek. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję