menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem. Mieszamy wódkę z sokiem z cytryny, posiekanymi ząbkami czosnku, mieloną papryką. Zalewamy rybę tą marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce. Po co najmniej 30 minutach osączamy rybę i posypujemy delikatnie mąką. Nabijamy kawałki ryby na szpikulce i smażymy na rozgrzanym oleju lub grillu po około 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posypujemy szaszłyki drobno posiekanym koperkiem i pietruszką.

ocena:

Szaszłyki z okonia

składniki

  • 1 kg filetów z okonia lub innej słodkowodnej ryby
  • 50 ml wódki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • natka pietruszki, koperek
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem. Mieszamy wódkę z sokiem z cytryny, posiekanymi ząbkami czosnku, mieloną papryką. Zalewamy rybę tą marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce. Po co najmniej 30 minutach osączamy rybę i posypujemy delikatnie mąką. Nabijamy kawałki ryby na szpikulce i smażymy na rozgrzanym oleju lub grillu po około 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posypujemy szaszłyki drobno posiekanym koperkiem i pietruszką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję