menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w równą kostkę lub jeżeli mamy polędwiczki to w 2 cm plastry. Mieszamy przyprawy z winem, dodajemy posiekany czosnek z miodem i sosem sojowym. Mieszamy marynatę, zalewamy nią mięso i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin. Cukinię po umyciu kroimy w plastry, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w „pióra”. Osączone mięso nadziewamy patyki na przemian z warzywami i listkami laurowymi. Posypujemy szaszłyki solą i pieprzem, lekko zwilżamy pozostałą marynatą i pieczemy na grillu około 10–15 minut. Podajemy z sosami lub dipami.

ocena:

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

składniki

  • 600 g mięsa (mogą być polędwiczki)
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan, pieczarki,1 kabaczek
  • 2 papryki
  • listki laurowe
  • sól, pieprz

 

  • Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki: rozmarynu i tymianku
  • sos sojowy i łyżka miodu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w równą kostkę lub jeżeli mamy polędwiczki to w 2 cm plastry. Mieszamy przyprawy z winem, dodajemy posiekany czosnek z miodem i sosem sojowym. Mieszamy marynatę, zalewamy nią mięso i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin. Cukinię po umyciu kroimy w plastry, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w „pióra”. Osączone mięso nadziewamy patyki na przemian z warzywami i listkami laurowymi. Posypujemy szaszłyki solą i pieprzem, lekko zwilżamy pozostałą marynatą i pieczemy na grillu około 10–15 minut. Podajemy z sosami lub dipami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję