X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Szaszłyki z wołowiny z imbirem

Składniki

Na jedną porcję:

  • 150 g wołowiny bez kości
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
  • 10 g  (plasterek) słoniny
  • 1 łyżka sosu sojowego lub wywaru (może być z kostki)
  • 20 ml wódki jałowcowej lub ginu
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki jak do gulaszu (2-3 cm). Z posiekanego imbiru, sosu sojowego, wódki i oleju przygotowujemy marynatę, w której trzymamy mięso 2-3 godziny. Następnie nabijamy na patyki lub szpadki na przemian mięso i słoninę. Pieczemy krótko na grillu, aż do zrumienienia. W trakcie grillowania szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i przewracamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również