menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę sprawiamy, myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy do lodówki. W płaskim naczyniu do gotowania ryb lub w szerokim rondlu topimy smalec. Rybę kroimy w dzwonka. Cebulę siekamy, z cytryn wyciskamy sok. Najpierw smażymy cebulę, aż się zeszkli, następnie wkładamy rybę, wrzucamy natkę pietruszki i na małym ogniu pod przykryciem smażymy szczupaka przez 35-40 minut. Przed końcem duszenia wlewamy sok z cytryny. Rybę natychmiast serwujemy. Zamiast smalcu można oczywiście użyć oleju.

ocena:

Szczupak na sposób wschodni

składniki

  • 1 szczupak średniej wielkości
  • 1-2 cytryny lub 125 ml białego wytrawnego białego wina
  • 1-2 cebule
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 250 g smalcu
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę sprawiamy, myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy do lodówki. W płaskim naczyniu do gotowania ryb lub w szerokim rondlu topimy smalec. Rybę kroimy w dzwonka. Cebulę siekamy, z cytryn wyciskamy sok. Najpierw smażymy cebulę, aż się zeszkli, następnie wkładamy rybę, wrzucamy natkę pietruszki i na małym ogniu pod przykryciem smażymy szczupaka przez 35-40 minut. Przed końcem duszenia wlewamy sok z cytryny. Rybę natychmiast serwujemy. Zamiast smalcu można oczywiście użyć oleju.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję