X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Szczupak po cygańsku

Składniki

  • 800 g filetów ze szczupaka
  • 1-2 cebule, 5 ząbków czosnku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 250 g ogórków konserwowych
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • 1 łyżka musztardy
  • 50 ml oliwy
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Z filetów usuwamy ości. Kroimy rybę na mniejsze kawałki, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie drobno kroimy cebulę oraz ogórki konserwowe. Siekamy natkę pietruszki, czosnek i szczypiorek. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy połową oliwy. Na dnie układamy kawałki ryby, posypujemy je posiekanymi ziołami, czosnkiem, cebulą i ogórkami. Resztę oliwy mieszamy z koncentratem pomidorowym, musztardą, solą, cukrem i pieprzem. Sosem polewamy rybę, przykrywamy (może być folia aluminiowa) i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około pół godziny. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy przykrycie lub folię.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również