X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Szczupak po litewsku

Składniki

  • 800 g filetów ze szczupaka
  • 1 l zakwasu z buraków ćwikłowych
  • 50 g rodzynek
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Z filetów starannie usuwamy ości. Oprószamy filety solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki. W płaskim, szerokim rondlu podgrzewamy zakwas buraczany z solą, pieprzem i drobno posiekaną cebulą. Gdy się zagotuje wkładamy do niego filety i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Następnie rybę wyjmujemy i delikatnie układamy na półmisku. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wywar studzimy. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Wlewamy do niej jednym płynnym ruchem ostudzony wywar rybno - buraczany i podgrzewamy intensywnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy sos, aż zgęstnieje, na koniec wrzucamy do niego rodzynki. Podajemy rybę polaną sosem. Przepis na zakwas znajdą Państwo w dziale Zupy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również