menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szczupaka sprawiamy. Z odciętych płetw, łba i ogona gotujemy wywar. Rybę nacieramy solą i gdy gotuje się wywar odstawiamy ją do lodówki. Cebulę obieramy i siekamy. Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Kapustę cienko szatkujemy, jabłko kroimy w plastry. Przesmażamy razem cebule, grzyby i boczek. W szerokim, płaskim rondlu układamy kapustę, jabłko, cebule wraz z boczkiem i grzybami. Zalewamy całość przecedzonym wywarem z ryby i gotujemy. Po 15-20 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, mieszamy i dusimy dalej pod przykryciem na małym ogniu. Wyjmujemy rybę z lodówki, kroimy w dzwonka, oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor z wszystkich stron. W żaroodpornym naczyniu lub brytfance układamy usmażoną rybę, przykrywamy ją duszoną kapusta i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy na ok. 15 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Żeby ser za bardzo się nie zarumienił możemy przykryć zapiekankę folią aluminiową, którą zdejmujemy przed samym końcem pieczenia. Potrawę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Szczupak po mazursku

składniki

  • 1 szczupak
  • 200 g świeżych grzybów (w ostateczności mogą być pieczarki)
  • 50 g boczku lub wędzonki
  • 500 g białej słodkiej kapusty, 1 cebula
  • 100 g tartego, żółtego sera
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 winne jabłko
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki, 30 ml oleju
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szczupaka sprawiamy. Z odciętych płetw, łba i ogona gotujemy wywar. Rybę nacieramy solą i gdy gotuje się wywar odstawiamy ją do lodówki. Cebulę obieramy i siekamy. Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Kapustę cienko szatkujemy, jabłko kroimy w plastry. Przesmażamy razem cebule, grzyby i boczek. W szerokim, płaskim rondlu układamy kapustę, jabłko, cebule wraz z boczkiem i grzybami. Zalewamy całość przecedzonym wywarem z ryby i gotujemy. Po 15-20 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, mieszamy i dusimy dalej pod przykryciem na małym ogniu. Wyjmujemy rybę z lodówki, kroimy w dzwonka, oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor z wszystkich stron. W żaroodpornym naczyniu lub brytfance układamy usmażoną rybę, przykrywamy ją duszoną kapusta i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy na ok. 15 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Żeby ser za bardzo się nie zarumienił możemy przykryć zapiekankę folią aluminiową, którą zdejmujemy przed samym końcem pieczenia. Potrawę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję