X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Szeczamandi z porów

Składniki

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 3 pory drobno pokrojone
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 starta marchew
  • ćwierć startego selera
  • 2 starte pietruszki
  • 100 g pokruszonych orzechów włoskich
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • posiekany pęczek kolendry
  • posiekany pęczek mięty
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • ew. 150 startego sera np. korycińskiego
  • ew. 200 ml kefiru lub zsiadłego mleka do zabielenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę, pora i czosnek. Zeszklij na średnim ogniu przez około 5 minut. Wrzuć liść i ziele, następnie zalej wywarem. Wsyp utarte warzywa marchew, seler i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Po tym czasie dodaj orzechy i mąkę rozprowadzoną w 150 ml zimnej wody. Mieszaninę mąki i wody, wlewaj powoli, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 10 minut i dodaj posiekane zioła natkę, kolendrę i miętę. Dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie zabiel kefirem lub zsiadłym mlekiem i każdą porcję posyp startym serem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również