menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy dłonią lub tłuczkiem moczonym w wodzie. Rozbijamy je bardzo delikatnie, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy sznycle najpierw na dużym, a po zrumienieniu na małym ogniu. Prawidłowo, tzn. we Wiedniu smaży się te sznycle w dużej ilości tłuszczu. Podaję przepis na te kotlety, gdyż zgodnie z zasadą „przepływania” przepisów w okresie zaborów, przepis na sznycle po wiedeńsku na dobre zadomowił się w kuchni polskiej. Na każdym sznyclu układamy grudkę masła i cząstkę cytryny.

ocena:

Sznycle po wiedeńsku

składniki

  • 500 g cielęciny na sznycle
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy dłonią lub tłuczkiem moczonym w wodzie. Rozbijamy je bardzo delikatnie, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy sznycle najpierw na dużym, a po zrumienieniu na małym ogniu. Prawidłowo, tzn. we Wiedniu smaży się te sznycle w dużej ilości tłuszczu. Podaję przepis na te kotlety, gdyż zgodnie z zasadą „przepływania” przepisów w okresie zaborów, przepis na sznycle po wiedeńsku na dobre zadomowił się w kuchni polskiej. Na każdym sznyclu układamy grudkę masła i cząstkę cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję