menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szparagi oczyszczamy i gotujemy w posłodzonej i osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie jednym, płynnym ruchem wlewamy mleko i intensywnie mieszamy. Gotujemy. Gdy przestygnie mieszamy sos z roztrzepanymi żółtkami. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, polewamy sosem, posypujemy tartym oscypkiem i tartą bułeczką. Na wierzchu dodatkowo układamy wiórki masła. Zapiekamy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

ocena:

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

składniki

  • 500 g szparagów
  • 50 g startego oscypka lub w ostateczności parmezanu
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • sól, cukier
    #Sos:
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szparagi oczyszczamy i gotujemy w posłodzonej i osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie jednym, płynnym ruchem wlewamy mleko i intensywnie mieszamy. Gotujemy. Gdy przestygnie mieszamy sos z roztrzepanymi żółtkami. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, polewamy sosem, posypujemy tartym oscypkiem i tartą bułeczką. Na wierzchu dodatkowo układamy wiórki masła. Zapiekamy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję