menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wrzucamy liście do wrzątku, do którego dodajemy też pokrojony w plasterki ząbek czosnku, trochę soli i trochę cukru. Gotujemy dosłownie pół minuty i szpinak osączamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy szpinak, Rozgnieciony lub posiekany ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Jeżeli chcemy podać szpinak bardziej na słono, to radzę nie dodawać na żadnym etapie jego przyrządzania cukru i soku z cytryny. Natomiast przed podaniem posypać świeżymi skwarkami z wędzonki.

ocena:

Szpinak z czosnkiem

składniki

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła
  • cukier, sól, ew. 50 g wędzonki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wrzucamy liście do wrzątku, do którego dodajemy też pokrojony w plasterki ząbek czosnku, trochę soli i trochę cukru. Gotujemy dosłownie pół minuty i szpinak osączamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy szpinak, Rozgnieciony lub posiekany ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Jeżeli chcemy podać szpinak bardziej na słono, to radzę nie dodawać na żadnym etapie jego przyrządzania cukru i soku z cytryny. Natomiast przed podaniem posypać świeżymi skwarkami z wędzonki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję