menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Ze startych jarzyn, oliwy i madery ucieramy marynatę i nacieramy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na czas do 48 godzin. Połowę słoniny kroimy w słupki i wstawiamy do zamrażarki. Mięso wyjmujemy, ocieramy z jarzyn i szpikujemy stwardniałą słoniną. Resztę słoniny bardzo drobno kroimy i dusimy w brytfannie razem z ząbkami obranego czosnku, aż do zeszklenia. Czosnek usuwamy. Do słoniny dodajemy posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron, dodajemy starte warzywa. Oprószamy solą i pieprzem, podlewamy wywarem i winem. Dusimy w szczelnie przykrytej brytfannie, aż do miękkości. Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry. Pół godziny przed końcem duszenia mięso wyjmujemy, sos przecieramy przez sito, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotowujemy w brytfannie. Mięso kroimy w poprzek włókien na skośne plastry. Wkładamy do sosu razem z ziemniakami i dusimy jeszcze pół godziny. Wyjmujemy na ogrzany półmisek, obkładamy ziemniakami i zalewamy sosem.

 
 
ocena:

Sztufada po włosku

składniki

  • 1 kg wołowiny – najlepiej zrazówki
  • 2 cebule, 3 ząbki czosnku
  • 700 g ziemniaków
  • 100 g słoniny
  • po 2 średniej wielkości marchewki i pietruszki
  • 1 mały seler
  • 500 ml wywaru (może być z kostki)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki, sól, pieprz
Marynata
  • 50 ml madery, 3 łyżki oliwy
  • 1 pietruszka, 1 mała marchewka, 1 mały seler

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Ze startych jarzyn, oliwy i madery ucieramy marynatę i nacieramy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na czas do 48 godzin. Połowę słoniny kroimy w słupki i wstawiamy do zamrażarki. Mięso wyjmujemy, ocieramy z jarzyn i szpikujemy stwardniałą słoniną. Resztę słoniny bardzo drobno kroimy i dusimy w brytfannie razem z ząbkami obranego czosnku, aż do zeszklenia. Czosnek usuwamy. Do słoniny dodajemy posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron, dodajemy starte warzywa. Oprószamy solą i pieprzem, podlewamy wywarem i winem. Dusimy w szczelnie przykrytej brytfannie, aż do miękkości. Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry. Pół godziny przed końcem duszenia mięso wyjmujemy, sos przecieramy przez sito, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotowujemy w brytfannie. Mięso kroimy w poprzek włókien na skośne plastry. Wkładamy do sosu razem z ziemniakami i dusimy jeszcze pół godziny. Wyjmujemy na ogrzany półmisek, obkładamy ziemniakami i zalewamy sosem.

 
 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję