menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy i osuszamy. Z obu stron oprószamy solą i polewamy jałowcówką. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Czosnek rozgniatamy lub siekamy, dodajemy przyprawy, zioła i ucieramy. Tak przyrządzoną pastą nacieramy mięso. Przygotowujemy bejcę. Do pół szklanki wina wrzucamy przyprawy. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do przyprawionego wina i zagotowujemy. Mięso wkładamy do bejcy na co najmniej 12 godzin, a następnie dusimy razem z bejcą 50– 60 minut. Uduszone mięso wyjmujemy na deskę. Sos przecieramy przez sito lub miksujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym winem i łączymy ze śmietaną. Mięso kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce

ocena:

Sztuka mięsa na dziko

składniki

  • 1,5 kg wołowiny
  • 500 g ryżu
  • 125 ml jałowcówki
  • 2 ząbki czosnku
  • po1 łyżce: tymianku i majeranku
  • pół łyżki cząbru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Bejca
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • po 8 ziaren: pieprzu i ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, 2 goździki
Sos
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany 18 %

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy i osuszamy. Z obu stron oprószamy solą i polewamy jałowcówką. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Czosnek rozgniatamy lub siekamy, dodajemy przyprawy, zioła i ucieramy. Tak przyrządzoną pastą nacieramy mięso. Przygotowujemy bejcę. Do pół szklanki wina wrzucamy przyprawy. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do przyprawionego wina i zagotowujemy. Mięso wkładamy do bejcy na co najmniej 12 godzin, a następnie dusimy razem z bejcą 50– 60 minut. Uduszone mięso wyjmujemy na deskę. Sos przecieramy przez sito lub miksujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym winem i łączymy ze śmietaną. Mięso kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję