X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym

Szukacie pomysłu na mięso wołowe? Przychodzę z pomocą, zapraszam poniżej sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym. Pyszny przepis, który z łatwością przygotujecie w domu. A jestem pewny, że zasmakuje Wam i całej Waszej rodzinie. Krucha i delikatna wołowina, w połączeniu z sosem chrzanowym to bez wątpienia duet idealny. 

Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym 

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej
  • pęczek włoszczyzny, 1 cebula
  • 800 g ziemniaków
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • sól, pieprz
Sos:
  • 100 g chrzanu
  • 300 ml wywaru z mięsa lub np. warzyw 
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki, pół łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 ml śmietany, sól, cukier

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso włóż do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu dodaj przyprawy, następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Posól i gotuj do miękkości. Mięso oddziel od kości i pokrój w poprzek włókien na szerokie plastry.

Krok 2:

Przygotowuj sos: chrzan trzemy na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki zrób białą zasmażkę, dodaj do niej chrzan, aby też się podsmażył. Następnie dodaj wywar z mięsa, zagotowuj. Dodaj sok z cytryny i posól. Zmniejsz ogień i dolej śmietanę, zagrzej mieszając, ale już nie dopuść do wrzenia. Na koniec, po lekkim wystudzeniu zaciągnij żółtkami.

Krok 2:

Plastry mięsa ułóż w żaroodpornym naczyniu, następnie obłóż ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalej sosem chrzanowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15– 20 minut.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również