menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso wkładamy do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu szumujemy, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Solimy. Gotujemy do miękkości. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w poprzek włókien na szerokie plastry. Przygotowujemy sos: chrzan trzemy na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki robimy białą zasmażkę, wrzucamy do niej chrzan, aby też się podsmażył, rozprowadzamy wywarem z mięsa, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i solimy. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę, zagrzewamy mieszając, ale już nie dopuszczamy do wrzenia. Po lekkim wystudzeniu zaciągamy żółtkami. Plastry mięsa układamy w żaroodpornym naczyniu, obkładamy ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalewamy sosem chrzanowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15– 20 minut.

ocena:

Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym

składniki

  • 1 kg pręgi wołowej
  • pęczek włoszczyzny, 1 cebula
  • 800 g ziemniaków
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • sól, pieprz
Sos:
  • 100 g chrzanu
  • 300 ml wywaru z mięsa i warzyw (może być z kostki)
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki, pół łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 ml śmietany, sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso wkładamy do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu szumujemy, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Solimy. Gotujemy do miękkości. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w poprzek włókien na szerokie plastry. Przygotowujemy sos: chrzan trzemy na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki robimy białą zasmażkę, wrzucamy do niej chrzan, aby też się podsmażył, rozprowadzamy wywarem z mięsa, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i solimy. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę, zagrzewamy mieszając, ale już nie dopuszczamy do wrzenia. Po lekkim wystudzeniu zaciągamy żółtkami. Plastry mięsa układamy w żaroodpornym naczyniu, obkładamy ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalewamy sosem chrzanowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15– 20 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję