menu
Zdjęcie dodane przez administratora strony.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do małej miseczki wrzucamy pokruszone drożdże z cukrem, zalewamy 1 szkl. wody, mieszamy, czekamy aż drożdże “ruszą”. W tym czasie w sporej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, słonecznik (może to też być dynia łuskana, albo siemię lniane, kminek, suszone owoce – co kto lubi i potrzebuje), otręby, napowietrzamy suchą masę i jak drożdże zaczną rosnąc – wlewamy do miski. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką, dolewamy pozostałe 2 szklanki letniej wody. Ciasto powinno mieć dość luźną kleistą konsystencję. Teraz stawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, lekko mieszamy i znowu pozwalamy mu wyrosnąć. Po drugim rośnięciu napełniamy ciastem do połowy ich wysokości keksowe foremki wysmarowane olejem i pozwalamy ciastu wyrosnąć po raz trzeci. Włączamy piekarnik na temp. 200*C i wyrośnięte w foremkach ciasto wstawiamy doń na 40 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż ciasto zacznie lekko odstawać od foremek. Gorące chlebki od razu wyrzucamy z foremek i smarujemy lub spryskujemy obficie wodą z wierzchu, aby skórka trochę zmiękła. Przestudzamy tak, aby wilgotny spód przesuszyć lekko. Chlebka nie wolno przechowywać w folii, natomiast zawinięty w czystą ściereczkę lnianą zachowa świeżość przez tydzień. Smacznego!

ocena:

Szybki chlebek domowy

składniki

  • 1 kg mąki pszennej 650 lub wyższej
  • 1 opakowanie otrębów (100 g)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 torebka łuskanego słonecznika
  • 1 kostka drożdży
  • 3 szklanki letniej wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do małej miseczki wrzucamy pokruszone drożdże z cukrem, zalewamy 1 szkl. wody, mieszamy, czekamy aż drożdże “ruszą”. W tym czasie w sporej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, słonecznik (może to też być dynia łuskana, albo siemię lniane, kminek, suszone owoce – co kto lubi i potrzebuje), otręby, napowietrzamy suchą masę i jak drożdże zaczną rosnąc – wlewamy do miski. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką, dolewamy pozostałe 2 szklanki letniej wody. Ciasto powinno mieć dość luźną kleistą konsystencję. Teraz stawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, lekko mieszamy i znowu pozwalamy mu wyrosnąć. Po drugim rośnięciu napełniamy ciastem do połowy ich wysokości keksowe foremki wysmarowane olejem i pozwalamy ciastu wyrosnąć po raz trzeci. Włączamy piekarnik na temp. 200*C i wyrośnięte w foremkach ciasto wstawiamy doń na 40 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż ciasto zacznie lekko odstawać od foremek. Gorące chlebki od razu wyrzucamy z foremek i smarujemy lub spryskujemy obficie wodą z wierzchu, aby skórka trochę zmiękła. Przestudzamy tak, aby wilgotny spód przesuszyć lekko. Chlebka nie wolno przechowywać w folii, natomiast zawinięty w czystą ściereczkę lnianą zachowa świeżość przez tydzień. Smacznego!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję