menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W wodzie zagotowujemy wszystkie składniki konieczne do peklowania szynki. Przecedzamy i po ostudzeniu zalewamy szynkę w kamiennym lub szklanym naczyniu. Peklowanie takiej dużej szynki powinno trwać nawet 14 dni. Naczynie stawiamy w chłodnym miejscu, przykrywamy, przyciskamy i obracamy raz dziennie na drugą stronę. Po wyjęciu z zalewy szynkę myjemy, osuszamy. Wkładamy ją do dużego garnka i gotujemy w wodzie przez 2-3 godziny, licząc 40 minut na każdy kilogram szynki, na małym ogniu. Pamiętajmy żeby woda przykrywała szynkę. Jeżeli płyn odparowuje, to uzupełniamy go przegotowaną, gorącą wodą. Na pół godziny przed końcem gotowania wkładamy obrane i umyte jarzyny oraz przyprawy. Należy założyć, że szynka jest gotowa, gdy po nakłuciu widelcem będzie się z niej wydzielał przezroczysty płyn. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia i studzimy szynkę w wywarze. Podajemy taką szynkę na świąteczny obiad, pokrojoną w grube plastry, z ziemniakami i własnoręcznie przyrządzonym chrzanem. Pamiętajmy, jak zawsze w przypadku szynki, żeby nie piec i nie gotować jej zbyt długo, gdyż zbyt miękka rozpada się w trakcie krojenia.

ocena:

Szynka gotowana

składniki

  • 1 cała szynka z kością 5– 6 kg
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 4 goździki
Do peklowania
  • 10 g saletry + 10 g cukru, dodajemy 100 g soli
  • do mieszanki peklującej gotowej (bierzemy 120 g gotowej mieszanki) lub przygotowanej przez nas, dodajemy:. 20 g przypraw: pieprz, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, kolendrę, gorczycę, itp.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W wodzie zagotowujemy wszystkie składniki konieczne do peklowania szynki. Przecedzamy i po ostudzeniu zalewamy szynkę w kamiennym lub szklanym naczyniu. Peklowanie takiej dużej szynki powinno trwać nawet 14 dni. Naczynie stawiamy w chłodnym miejscu, przykrywamy, przyciskamy i obracamy raz dziennie na drugą stronę. Po wyjęciu z zalewy szynkę myjemy, osuszamy. Wkładamy ją do dużego garnka i gotujemy w wodzie przez 2-3 godziny, licząc 40 minut na każdy kilogram szynki, na małym ogniu. Pamiętajmy żeby woda przykrywała szynkę. Jeżeli płyn odparowuje, to uzupełniamy go przegotowaną, gorącą wodą. Na pół godziny przed końcem gotowania wkładamy obrane i umyte jarzyny oraz przyprawy. Należy założyć, że szynka jest gotowa, gdy po nakłuciu widelcem będzie się z niej wydzielał przezroczysty płyn. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia i studzimy szynkę w wywarze. Podajemy taką szynkę na świąteczny obiad, pokrojoną w grube plastry, z ziemniakami i własnoręcznie przyrządzonym chrzanem. Pamiętajmy, jak zawsze w przypadku szynki, żeby nie piec i nie gotować jej zbyt długo, gdyż zbyt miękka rozpada się w trakcie krojenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję